Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 22 decembrie 2010

Pe culmile succesului, Zig Ziglar

Viaţa este un ecou. Primiţi ceea ce dăruiţi. Culegeţi ce aţi semănat.


Carte de referinţă în literatura motivaţională, cu un puternic ecou şi un impact pe măsură, chiar de la prima lectură. Etapizarea dezvoltării individuale, accentul şi reluarea inteţionată a elementelor ce constituie baza succesului, fac din lectura acestei cărţi un instrument util în construcţia imaginii de sine, a reţelelor sociale subsecvente existenţei individuale, a ţelurilor, dorinţelor şi atitudinilor personale, precum şi a modului de a abordare a muncii. Autorul se foloseşte de crearea unor imagini vizuale sugestive pentru a putea implementa ideile propuse spre promovare. Dat fiind faptul că mintea umană funcţionează folosindu-se de astfel de imagini, devine imposibilă neînsuşirea a măcar uneia dintre acestea. Spre exemplu: gândirea negativă este asimilată unei gropi de gunoi; pentru a te descătuşa de mizeriile mentale este necesară cimentarea acestora cu idei, gânduri şi atitudini pozitive. Bine creionat se regăseşte prezentat şi conceptul imaginii de sine, cu accent aşezat pe caracteristicile specific umane ale unei imagini de sine eronat formate, implicaţii asupra dezvoltării la nivelul adolescenţei şi tinereţii precum şi impactul pe care aceasta îl are asupra profesiei exercitate. O altă idee pusă sub semnului re-amintirii: unul dintre aspectele despre care suntem tentaţi să uităm este cel al sănătăţii; atâta timp cât integritatea şi funcţionalitatea corpului uman sunt în parametrii normali, nu catadicsim a ne îndrepta privirea spre acesta. Degradarea sau pierderea temporară sau definitivă a unei părţi a propriului fizic ne va determina să reevaluăm importanţa acestuia pentru noi.

Note de lectură

Victoria nu înseamnă totul de la viaţă, dar efortul de a învinge reprezintă viaţa însăşi.
Omul este destinat marilor realizări, modelat pentru succes şi înzestrat cu sămânţa măreţiei. Trebuie să fim recunoscători că semeni ai noştri au dedicat timp şi ne-au deschis ochii prin cărţile lor. E necesar să credem în potenţialul personal, să ne deschidem mintea spre frumuseţile umanului şi să rămânem conectaţi la nutrienţii măreţiei omului.
Imaginea pe care o aveţi despre personalitatea voastră vă va conduce spre vârful piramidei sau vă va îngropa în adâncurile mlaştinilor vieţii umane.
Nimeni de pe acest pământ nu vă va putea face inferiori fără voia voastră.
Eşti cineva, pentru că Dumnezeu nu are timp să dea naştere unui nimeni. Şi în momentul în care ai înţeles cât de mult valorezi în ochii Domnului, nu trebuie să ieşi în evidenţă ca să îţi demonstrezi valoarea lumii întregi.
Cel mai nefericit om de pe pământ e cel care nu ştie să zâmbească.
Dacă sunt optimist şi vesel, pot să-i transmit această stare şi semenului meu şi adevărul este că sunt gardianul semenului meu. Una dintre responsabilităţile noastre de creştin este aceea de a acorda atenţie, de a avea milă şi de a ne ajuta aproapele. Printr-un simplu zâmbet sincer şi călduros putem oferi celor din jurul nostru un dram din dragostea dăruită de Dumnezeu.
Dacă o persoană nu va reuşi în viaţă îmbrăcată în propria piele, va păşi pe nisipuri mişcătoare încălţată cu pantofii altcuiva.
Sunteţi unici prin esenţă, sunteţi valoroşi aşa că puneţi-vă talentul la treabă. Nu uitaţi că Dumnezeu v-a hărăzit un anumit talent ca să-l folosiţi nu ca să-l îngropaţi!
Oamenii de ştiinţă ne spun că – dacă omul ar încerca să creeze un creier uman – ar costa un miliard de dolari, ar avea o mărime uriaşă şi ar necesita foarte multă energie electrică pentru a funcţiona. Crearea lui ar necesita prezenţa celor mai inteligenţi oameni din lume şi – cu toate costurile, mărimile şi energiile activate – acest creier fabricat de mâna omului nu ar avea capacitatea creativă pe care Dumnezeu ne-a hărăzit-o fiecăruia dintre noi. Şi fiecare dintre noi aveam câte unul! ENORMĂ e dragostea Lui Dumnezeu pentru fiinţa umană.
Cel mai mare ajutor pe care îl puteţi oferi semenilor voştri nu este să le împărtăşiţi averea voastră, ci să le descoperiţi comorile ascunse ce zac înlăuntrul lor.
Când vedeţi talentul semenilor voştri şi îl exploataţi în folosul lor şi al celor din jur, aduceţi o contribuţie importantă omenirii.
De vreme ce cuvântul tău nu valorează nimic, nici tu nu vei valora mai mult!
Mulţi experţi spun că ar trebui să fim arestaţi atunci când ucidem timpul.
Willlim James, părintele psihologiei americane, a spus că cea mai mare descoperire a timpului nostru este faptul că ne putem schimba viaţa, schimbându-ne atitudinea.
Omul este suma totală a informaţiilor, ideilor, gândurilor care îi pătrund în minte. Dacă nu trăieşti viaţa în care crezi, vei ajunge să crezi în viaţa pe care o trăieşti.
Nu încetăm să mai muncim şi să ne jucăm pentru că îmbătrânim, ci îmbătrânim pentru că încetăm să ne mai jucăm şi să muncim.
Modul în care vă treziţi dimineaţa determină modul în care vă trăiţi viaţa.
Cu cât vocabularul unei persoane este mai bogat cu atât creşte şi venitul.(International Paper Company)
Aud şi uit. Văd, aud şi îmi amintesc. Dar atunci când văd, aud şi trec la acţiune, înţeleg şi reuşesc.

Cărţi:

• Schools without failure – William Glasser – programe ajutătoare tinerilor cu accente pe speranţele viitorului şi construcţia de atitudini pozitive
• How to be your best friend – Mildred Newman, Bernard Berkowitz
• Try giving yourself away – David Dunn
The power of positive thinking – Norman Vicent Peale
• Think mink – Mary Crowley

 
O inimă veselă este o bucurie fără sfârşit.



marți, 21 decembrie 2010

Mărturisitorii

 Mărturisitorii,     ->   http://www.sfintii-inchisorilor.ro/

„Dacă în faţa omului contează a face, în faţa lui Dumnezeu contează a fi”(Părintele Hrisostom Manolescu)
Unul dintre blog-urile peste care arunc câte o privire, zilnic, este şi http://apologeticum.wordpress.com/. Îmi recunosc puţina cunoaştere în aria vieţii sfinţilor, însă mărturisesc atracţia spre domeniul amintit. Într-una dintre vizitele mele virtuale de săptămâna trecută, am întâlnit o primă ediţie a unei lucrări, ce se doreşte a fi, parte a drumului iniţiatic din procesului de canonizare al Sfinţilor Închisorilor.

Structurată pe trei capitole consistente: minuni, mărturii şi repere, oferă o imagine de perspectivă asupra vieţii din închisoare a sfinţilor, a minunilor săvârşite de aceştia precum şi câteva repere din existenţa părinţilor ce au supravieţuit regimului comunist.
Am trecut de nenumărate ori prin Aiud şi am avut ocazia să vizitez şi Memorialul Holocaustului de la Sighet dar niciuna dintre aceste experienţe nu mi-au dezvăluit chinurile îndurate, viaţa inumană, crimele sau sfinţenia din închisorile comuniste. Nu puţină fost surprinderea mea să observ interesul creştinilor din alte părţi ale lumii pentru moaştele sfinţilor români şi nepăsarea, ignoranţa şi delăsarea de care dă dovadă al nostru popor.

Note de lectură:
• A se vizita „Mănăstirea Sfânta Cruce” din Aiud
• Influenţa asupra generaţiilor :

          „- Ce importanţă are neamul în mântuirea noastră?
- Pentru mântuirea noastră (Dumnezeu - n.r.) lucrează în două feluri: prin atitudinea personală şi prin atitudinea colectivă. Adică fiecare dintre noi e responsabil cu îndeplinirea sau neîndeplinirea misiunii neamului românesc. Vom fi judecaţi ca neamuri, nu vom fi judecaţi numai ca persoane. Vom fi judecaţi de Dumnezeu şi pentru ce am făcut, dar şi cu ce am contribuit la pieirea sau la resuscitarea neamului. Am să vă dau un exemplu. În închisoare am fost mutat, după anchetă, la Aiud şi am fost în vagonul de tren cu doi deţinuţi de drept comun. Unul era un criminal, în vârstă, şi celălalt era un copil de 15 sau 16 ani, un ţigănuş, care furase şi, parcă îmi aduc aminte, parcă şi omorâse pe cineva. Şi l-am întrebat, am stat de vorbă cu el: „De ce ai făcut lucrul acesta?” „Eu nu am fost hoţ şi tâlhar, eu am fost haiduc. Eu i-am atacat pe cei bogaţi şi pe aceia îi furam, pe cei săraci nu îi furam.” „Bine, dar unde ai învăţat chestia că ai dreptul să omori?” „De la Arghezi.” „Cum aşa?” „Noi învăţam poezia «dă-l pe burghez pe răzătoare» şi aşa mai departe.” Şi mă gândeam la ce spunea părintele Stăniloae, că, în faţa lui Dumnezeu, când vom fi judecaţi ca persoane, vom răspunde nu numai pentru faptele noastre, ci şi pentru influenţa acestor fapte peste 10 ani, peste 100 de ani. Mă întrebam ce face Arghezi acolo, că o generaţie întreagă a fost otrăvită cu poeziile lui. Oameni care au făcut crime, oameni care s-au socotit îndreptăţiţi să omoare sau să jefuiască sau să facă alte rele celor care erau bogaţi. Nu ştiu, poate erau drepţi, poate erau nedrepţi, dar toată chestiunea aceasta cade pe seama lui Arghezi şi peste 100 de ani.”

• exemplu de tortură:
       ”Iată cum descrie o mărturisitoare, Aspazia Oţel Petrescu, tortura la care a fost supusă de anchetatori: „După o vreme şi-au spus că bătaia corporală nu duce la niciun rezultat. Eu aveam ţesuturi friabile, făceam vânătăi foarte uşor, cred că spatele meu arăta groaznic. Îl simţeam numai jar şi numai durere. Şeful a poruncit să se aducă ceea ce el a numit «calul». Erau două scaune puse faţă în faţă, cu spătarele în exterior. În unul din spătare erau tăiate două rotunduri. M-au aşezat pe banca formată din cele două scaune şi mi-au trecut picioarele prin cele două găuri astfel încât tălpile goale erau complet expuse la lovituri. M-au legat de celălalt spătar, iar şeful a încălecat peste picioarele mele cu faţa spre mine. Ajutorul său mă lovea peste tălpi, nu ştiu cu ce pentru că nu puteam să văd din cauza şefului destul de masiv. Loviturile erau cumplite. Le simţeam ascuţit în tot corpul, în inimă, în rinichi, în ficat, în creier. Mai târziu am simţit că între organe şi terminaţiile nervoase din talpa piciorului există o relaţie. Fiecare parte a corpului are o zonă reflexă specifică ce corespunde terminaţiei nervului. Acţionând asupra zonelor reflexe din talpa piciorului, se acţionează, de fapt, asupra organelor corespunzătoare. Cea mai grea lovitură am primit-o în bolta piciorului stâng. Am rămas cu o durere pentru toată viaţa, durere care, la frig, devine de nesuportat. În tot acest timp şeful mă plesnea din când în când peste faţă şi îmi cerea legăturile din Alba. Se întrerupea când îl încuraja pe călău: «Dă-i, dă-i, dă-i!» Eram năucită. Mă rugam cu disperare să mor, să înceteze supliciul. Mă rugam să pot măcar urla. Dar nu puteam scoate niciun sunet. Mi-am încălţat sandalele pe nişte tălpi care erau o flacără dureroasă.”

Cărţi:

• În Duhul Adevărului, Ilarion Felea
• Din temniţe spre Sinaxare, Justinian Chira
• În temniţele japoneze, Olga Moss
Acolo unde lipseşte curajul nicio altă virtute nu poate supravieţui.”(CS Lewis)

luni, 13 decembrie 2010

Leadership de aur, John C Maxwell

Statutul de lider, atât cel formal cât şi cel informal, implică existenţa unu caracter şi a unei personalităţi structurate pe o ierarhizare funcţională de trăsături, calităţi, abilităţi, competenţe, idei, afecte şi cogniţii, şi nu numai. Îmi recunosc declarat, limitarea cunoştinţelor mele în domeniu anterior amintit şi dorinţa de a împărtăşii cu cei dragi frânturile ce s-au agăţat în dendritele sau axonul neuronilor în urma lecturării unei dintre operele oferite spre înţelepţire nouă, novicilor,de către John C Maxwell.



Note de lectură

Unu este număr este prea mic pentru a atinge măreţia . - Legea semnificaţiei


Capacităţile de lider se dezvoltă în fiecare zi.- Legea procesului

Nimeni nu a ajuns vreodată în vârf de unul singur .


Credibilitatea unui lider începe cu succesul personal. Se încheie cu ajutorul oferit altora pentru a obţine succesul.



Doar un lider care a urmat bine pe altcineva ştie cum să îi conducă pe alţii cum trebuie. Îmbunătăţirea continuă a capacităţii de empatizare precum şi parcurgerea conştientă a etapelor în evoluţia profesională sub fidela ascultare a liderului dezvoltă un spirit zvelt al înţelegerii celorlalţi atât de necesar unui optim relaţional.


Pasiunea separă extraordinarul de banal .Talentul şi oportunitatea nu ne vor propulsa singure spre vârf.



O ureche surdă e primul semn al unei minţi încuiate.



Mai multe minţi bune care cooperează sunt întotdeauna mai eficiente decât una care munceşte singură.



Imaginaţi-vă viaţa ca pe un joc în care jonglaţi cu vreo cinci mingi. Le daţi nume – muncă, familie, sănătate, prieteni, spirit şi le ţineţi pe toate în aer. Curând veţi înţelege că munca este o minge din cauciuc. Dacă o scăpaţi, va sări înapoi. Dar celelalte patru – familia, prieteni, sănătatea şi spiritul sunt făcute din sticlă. Dacă scăpaţi vreuna dintre acestea, va fi iremediabil uzată, ciobită, zgâriată, stricată sau chiar spartă. Nu va mai fi niciodată la fel. (Brain Duson).



Învaţă să trăieşti după inima ta. Şi dacă oamenii te împiedică, nu-i lua în seamă. Dacă oamenii te urăsc să nu îţi pese. Cântă-ţi cântecul, visează-ţi visul, speră-ţi speranţa şi înalţă-ţi ruga.(Parkeham Beatty). E dificil a ajunge să accepţi necesitatea de a fi diferit faţă de majoritatea dar e vital pentru a putea creiona şi trăi un vis.

Odată am citit un studiu care afirma că auzim jumătate din ceea ce ni se spune, ascultăm jumătate din ceea ce auzim, înţelegem jumătate din acestea, credem jumătate din ceea ce înţelegem şi reţinem doar jumătate din asta. Dacă transpui aceste presupuneri într-o zi de muncă de opt ore iată de înseamnă:


• Îţi petreci jumătate din zi - adică 4 ore în activităţi de ascultare
• Auzi cam 2 ore din ceea ce s-a spus

• De fapt, asculţi doar o oră din acestea

• Înţelegi doar 30 de minute din acea oră

• Crezi doar 15 minute

• Şi reţii mai puţin de 8 minute din tot ceea ce s-a spus. Ar trebui să ne dea cu adevărat de gândit!



Cea mai mare greşeală pe care o poţi face în încercarea de a vorbi convingător este să dai prioritate exprimării sentimentelor şi idelor tale. Lucru pe care îl vor cei mai mulţi oameni este să fie ascultaţi, respectaţi şi înţeleşi. În clipa în care văd că sunt înţeleşi, oamenii devin mai motivaţi să îţi înţeleagă punctul de vedere.

 


6 reguli pentru un lidership de succes:


• Controlează-ţi destinul, altfel o va face altcineva

• Acceptă realitatea aşa cum este nu aşa cum a fost sau cum ai vrea să fie

• Fii sincer cu toată lumea
• Nu gestiona, condu

• Schimbă-te înainte să fii nevoit să o faci

• Dacă nu ai un avantaj competitiv, nu concura.(Jack Welch)


Poţi să cumperi timpul unui om, prezenţa lui fizică într-un anumit loc, poţi chiar să cumperi un număr stabilit de mişcări musculare pe oră. Dar nu poţi cumpăra entuziasmul… loialitatea, nu poţi cumpăra devotamentul inimii, al minţii sau al sufletului. Pe acestea trebuie să trebuie să le câştigi. (Clarence Francis)

 
Principalii cinci factori de excelenţă într-o organizaţie: oamenii, oamenii, oamenii, oamenii, oamenii. (Walter Bruckart)



Principalele caracteristici ale liderilor buni sau ale potenţialilor lideri :


• Flexibilitate

• Discernământ

• Perspectivă

• Comunicare

• Siguranţă

• Disponibilitate

• Ingeniozitate

• Maturitate

• Rezistenţă

• Încredere . - e o listă asupra căreia îmi doresc să pot reflecta zi de zi.



Persoana interesată de succes trebuie să înveţe să privească eşecul ca fiind o parte sănătoasă, inevitabilă a procesului prin care se ajunge în vârf. (Joyce Brothers) .Prima lecţie oferită de tatăl meu, în perioada de început a scurtei mele cariere în tenisul de câmp, a fost legată de învăţarea semnificaţiei unei partide pierdute. Îi sunt foarte recunoscătoare şi pentru asta!


Gestionarea vieţii începe cu o conştientizare a timpului şi a alegerilor pe care trebuie să le facem pentru a fi buni slujitori ai acestuia.





Tristă este pentru orice om ziua în care devine satisfăcut de viaţa pe care o duce, de gândurile pe care le are şi de faptele pe care le face; când la porţile sufletului său încetează să mai bată dorinţa de a face ceva important, pe care îl caută şi ştie că a fost creat să-l facă. (Phillips Brooks)



Regim de dezvoltare extrem de disciplinat:


• Citesc zilnic pentru a mă descurca în viaţa personală

• Ascult zilnic pentru a-mi extinde perspectivele

• Gândesc zilnic pentru a aplica ceea ce învăţ

• Arhivez zilnic pentru a păstra ceea ce învăţ.



Nu lăsa să treacă nici măcar o zi fără să priveşti o operă de artă perfectă şi să asculţi o piesă muzicală minunată şi să citeşti un fragment dintr-o carte extraordinară. (Geothe)



Curajul nu se limitează la câmpul de luptă, la Indianapolis 500 sau la a prinde un hoţ care ţi-a intrat în casă. Testele de curaj adevărate sunt mult mai tăcute. Sunt cele interioare, ca a rămâne credincios când nimeni nu se uită, ca a îndura durerea când camera e goală, ca a rămâne singur atunci când eşti neînţeles.(Chuck Swindoll)



Ştiu un om care a apucat o pisică de coadă şi a învăţat cu 40 de procente mai mult decât cel care nu a făcut-o. (Mark Twain)



Nu trebuie doar să înveţi ceva din fiecare experienţă. Trebuie să înveţi ceva pozitiv.(Allen Neuharth)



Oamenilor nu le pasă cât de mult ştii până când nu află cât de mult îţi pasă.



Succesul este trecător dar relaţiile rămân.



Cel care întreabă este un prost pentru cinci minute, dar cel care nu întreabă este prost pe vecie.(proverb chinezesc). Întrebările de calitate generează viaţă de calitate. Oamenii de succes pun întrebări mai bune şi generează răspunsuri mai bune.

 


4 lucruri esenţiale de oferit prin educaţie copiilor:


• Dragoste necondiţionată

• O fundaţie clădită pe credinţă

• Principii de viaţă

• Siguranţă emoţională

Şi totul depinde de noi; de noi cei care ne conducem propria fiinţă spre succes. De cei care ne trezim în fiecare zi şi facem alegerile optime pentru viaţa noastră şi a celor din jur. Auto-dezvoltare, vis, curaj, perfecţionare, pregătire continuă, comunicare, dragoste, credinţă, tonus psihic optim sunt doar câteva din importantele aspecte atinse de autor.


Declar deschis şi din inimă: m e r i t ă    î n t r e a g a    a t e n ţ i e!

joi, 2 decembrie 2010

Atitudinea este totul, Jeff Jeller

„fiecare dintre noi luminează o cameră: unii când intră iar alţii când ies

Atitudinea este fereastra ta către lume

Devenim ceea ce credem că vom deveni.

        Printre altele, mi-am dat seama, de curând(mai bine mai târziu decât niciodată) că lectura cărţilor motivaţionale e adevărată privelişte de prospeţime pentru mintea bombardată zi de zi cu banalităţi politice, economice, sociale, invidii rasiste sau dorinţe de destabilizare. Drept urmare, încerc a construi un obicei din a-mi dedica timp acestui gen literar.


         „Atitudinea este totul” este una dintre cărţile ce reaminteşte importanţa viselor în viaţa personală, vitalitatea existenţei unor angajamente precum şi a perseverenţei întreţinute în ciuda tuturor obstacolelor apărute: „recompensele pe care le primesc cei care perseverează depăşesc cu mult durerea care trebuie să preceadă victoria.”(Ted Engstrom); „cu un talent obişnuit şi o perseverenţă extraordinară orice lucru poate fi atins”(Sir Thomas Buxton). Cuvintele reprezintă, de asemenea, părţi esenţiale ale noastre şi sunt cele care mijlocesc atitudinile fiecăruia dintre noi: „dezvăluie starea de spirit, caracterul şi dispoziţia vorbitorului(Plutarh)”. De asemenea, trebuie să recunoaştem că este un adevărat beneficiu să petrecem timp în preajma oamenilor pozitivi şi plini de viaţă. Stă în puterea noastră să ne orientăm timpul şi spaţiul; satisfacţiile personale ţin de alegerile făcute de noi! De notat este şi faptul că investiţia în atitudinea şi starea noastră de spirit este una cu adevărat puţin costisitoare. De ce să fim trişti sau morocănoşi zi de zi când seninătatea inimii, frumuseţea gândurilor sau zâmbetul feţei e la îndemâna fiecăruia dintre noi?


„Remarcabil este faptul că putem alege zilnic ce atitudine vom adopta în acea zi. Nu putem schimba trecutul… nu putem schimba faptul că oamenii vor acţiona într-un anumit fel. Nu putem schimba inevitabilul. Singurul lucru pe care îl putem face este să cântăm pe singura strună pe care o avem, şi aceasta este propria atitudine.”(Charles Swindoll)