Faceți căutări pe acest blog

luni, 21 februarie 2011

Secretele succesului, Dale Carnegie

Îmi delcar micimea cunoştinţelor mele în domeniul literaturii motivaţionale şi artei oratoriei şi îmi cultiv interesul în domeniu. Prin această atitudine, mi-am încredinţat timpul cărţii Secretele Succesului ale lui Dale Carnegie. Recunoscut, ani succesiv alternaţi, ca fiind important orator, autorul aşează considerentele personale şi anumite principii ale relaţionării interpersonale în cartea mai sus amintită. Am lecturat cu încântare, materializări ale atitudinii interpersonale constructiv-funcţionale împresurate cu învăţăminte dezirabil aplicabile. O frumuseţe!!!


Note de lectură

Educaţia este soluţia necesară pentru a face faţă oricărei situaţii de viaţă. Dr. John G. Hibben.


În 99% dintre cazuri oamenii nu se învinovăţesc pentru nimic, oricât de mult ar greşi.

Critica este zadarnică pentru că îl plasează pe individ în defensivă şi de obicei îl face să lupte pentru a se justifica. Critica este periculoasă pentru că răneşte orgoliul personal, lezează sentimentul importanţei şi stârneşte ranchiuna. Resentimentele subsecvente generează energii distructive.

Reproşul este ca un porumbel călător, se întoarce mereu acasă.

Sub incidenţa femeii puternice… regăsită în spatele bărbaţilor de succes:
Mark Twain îşi ieşea uneori din pepeni şi scria epistole ce înnegreau foaia de hârtie. Spre exemplu i-a scris cuiva ce-i provocase mânia: „De ce ai dumneata nevoie de un certificat de înmormântare. La primul cuvânt pe care îl scoţi voi avea eu grijă să îl obţii”. Unui alt editor i-a scris : „asigură-te că al tău corector îţi păstrează sugestiile în terciul creierului lui de moluscă.”Scrierea acestor epistole înţepătoare îl ajuta pe autor să se descarce. Îi permitea să-şi verse amarul şi în plus, aceste scrisori nu făceau nici un rău, căci, în secret, soţia lui le scotea din corespondenţa expediată. Ele nu au ajuns niciodată la destinaţie.

Când avem de-a face cu oamenii, trebuie să reţinem că nu ne aflăm în faţa unor făpturi logice. Ne aflăm în faţa unor făpturi emoţionale, clădite din prejudecăţi şi conduse de mândrie şi vanitate.

Orice prost e în stare să critice, să încrimineze şi să se plângă – şi majoritatea chiar o fac. Dar este nevoie de caracter şi autocontrol pentru a putea înţelege şi ierta.
Toate definesc aceeaşi necesitate: dorinţa de mărite (Freud), dorinţa de a fi important(Dewey), setea de a fi apreciat.
Garda Regală din Grecia Antică: toţi oamenii se tem, dar cei curajoşi îşi elimină frica şi înaintează, uneori chiar spre moarte, dar întotdeauna spre victorie.
Keneth M Goode: Succesul în comunicarea cu ceilalţi depinde de o abordare corectă şi deschisă a punctului lor de vedere.

Principii
- tehnici fundamentale de comportament în lume:
Nu criticaţi, nu condamnaţi şi nu vă plângeţi !
• Fiţi drepţi şi sinceri în aprecieri!
• Stârniţi în ceilalţi o dorinţă vie!
• Modelaţi-vă discursul în funcţie de interesele interlocutorului

În relaţiile interpersonale ar trebui mereu să ne amintim că:
- o persoană vorbeşte din suflet doar despre lucrurile care le preţuieşte;
- o durere de măsele a unei persoane înseamnă mult mai mult pentru ea decât foametea din China care ucide milioane de suflete;

- fiecare om care îmi iese în cale îmi este superior într-o privinţă. De aceea, învăţ de la fiecare trecător.(Emerson)

- există o singură cale sub soare prin care să profiţi cel mai mult de o discuţie în contradictoriu: să o eviţi.
Proverb chinez: cel ce merge încet ajunge departe. Poate contextul personal, momentul temporal, gândirea din timpul acestei vremi, fac din acest proverb, un deziderat personal. Un vis holist, împrejmuit de o cetate trainică, invincibilă, conturat clar şi continuu prezent mental.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu