Recunosc că mă re-găsesc într-un moment al schimbării dar nu acesta a fost motivul pentru care m-am oprit cu lectura la această carte. Intuiţia mi-a sugerat că voi găsi amănunte semnificative şi aplicabile practic cu privire la procesul schimbării iar americanii sunt recunoscuţi drept practicieni devotaţi.
Încă de la primul contact cu lectura am simţit atitudinea pozitivă şi tendinţa pregnantă a autorului de a etala partea plină a unui pahar pe jumătate gol. Dorinţa de a insufla acest pozitivism nu poate porni decât din mintea şi sufletul unui om ce a dobândit şi practicat un stil de viaţă funcţional.
Schimbarea, din punct de vedere al autorului, este un dat inevitabil ce implică o atitudini şi comportamente distincte în rândul oamenilor în funcţie de raportarea pe care aceştia o au faţă ce ceea ce li se întâmplă. Analizarea procesului schimbării, ca o etapizare complexă şi evolutivă de atitudini corespunzătoare, ne poate facilita transformarea unui eşec personal într-o reuşită. Cele stadii, detaliate consecvent, construiesc o abordare coerentă a schimbării. Astfel:
-hipotermia: stare de euforie moderată caracterizată de imposibilitatea surmontării unui fapt al existenţei
-disconfortul: stare de revoltă faţă de conjunctură şi de clişeele mentale vehiculate
-analiza: momentul în care se iveşte ideea de schimbare în viaţa individului
-explorarea: analiza posibilităţii de a schimba ceva în vederea surmontării dificultăţilor
-experimantarea: testarea soluţiilor detectate prin diferite metode
-decizia: luarea unor hotărârii şi experimentarea unei serii semnificative de temeri
-angajamentul: sau etapa alegerii finalizării procesului sau închiderii personale într-un cerc vicios
-revenirea: orice proces poate fi sortit unei re-editări.
„Procesul implică întotdeauna riscuri. Nu poţi ajunge mai departe fără să laşi o parte din tine în urmă.(Frederick Wilcox)”
Merită! Ai multe de învăţat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu