Faceți căutări pe acest blog

joi, 28 ianuarie 2010

Încă de pe atunci vulpea era vânătorul


Mi-am oferit o nouă şansă de a o înţelege....Un al doilea roman al laureatei Nobel pt literatură... 
Fragment:

       Soţia ofiţerului aşteaptă în hol. Înainte să se învârtească cheia pe dinafară, ea îi deschide uşa din interior. Îi ia bărbatului servieta din mână şi chipiul de pe cap şi spune DELTA DUNĂRII. Ofiţerul mormăie şi încuviinţează din cap. Merge pe urmele nevestei la baie traversând camera. Soţia şade deja pe capacul lăsat al closetului. El îşi scoate cizmele şi le pune în faţa uşii. Soţia îi spune, scoate-ţi cocoşelul. Ofiţerul îşi socate pantalonul de la uniformă şi îl dă nevestei, ea-l împătureşte şi-l pune pe braţ. El îşi scoate izmenele şi se aşază cu picioarele crăcănate peste lighean, se lasă în genunchi şi vede pătrăţelele de faianţă de deasupra oglinzii. Membrul îi atârnă în apă. Când testiculele i se scufundă, soţia îi spune, bine. Când testiculele plutesc la suprafaţa apei, plânge şi ţipă, te-ai regulat până te-ai stors de tot, până ţi cizmele-ţi sunt blege. Ofiţerul îşi apleacă obrazul între genunchi, vede testiculele lui plutitoare, îţi jur, spune el, dragostea mea, îţi jur.

Mi-a trezit un zâmbet fin...mi-a rămas în minte...poate pentru că nu am trăit în perioada cu pricina sau poate pentru că nu reuşesc să înţeleg o realitate apusă.

joi, 7 ianuarie 2010

Nu-i pe lume loc mai trist ca un pat pustiu (Garcia Marquez)


                                                    


      Povestea cărţii poate fi rezumată într-o frază: Angela Vicario este renegată ca soţie încă din noaptea nunţii din pricina pierderii prealabile a fecioriei iar cel acuzat de dez-onorarea ei este ucis de către fraţii gemeni ai femeii.



Nimic în plus...


duminică, 3 ianuarie 2010

Despre dragoste şi alţi demoni


Autor     Gabriel Garcia MARQUEZ


Titlul   Despre dragoste şi alţi demoni

Anul apariţiei (ediţiei în limba română)  2006

Editura     RAO BOOKS

Îndrăgind gustul unei scrieri a unui  autor, expectanţele cu privire la următoarea operă lecturată(a aceluiaşi) par a fi cel puţin aceleaşi...însă, de cele mai multe ori, dezamăgirea se lasă invitată...


                  Cu un posibil fundal realist redat în prefaţa romanului, povestea de dragoste descrisă de Marquez se desfăşoară în Cartagina secolului XVIII.
                Sierva Maria este copilul unei căsnicii ivite din interes material şi caracterizate de ură. Ignorată de părinţi, crescută de sclavii familiei, muşcată de un câine turbat, ajungând astfel să fie posedată de diavol, este închisă într-o mănăstire cu scopul de a fi exorcizată. Părintele desemnat a se ocupa de cazul tinerei se îndrăgosteşte de aceasta încercând să îi înţeleagă tainele.

               Realism, poveste, ură, dragoste, îngeri, demoni, imagini contradictorii ale societăţii, nebunie, frustrări ...
Şi totuşi...
Dragostea pare a fi un sentiment împotriva naturii, condamnând doi necunoscuţi la o dependenţă meschină şi nesănătoasă, cu cât mai efemeră, cu atât mai nesănătoasă.

vineri, 1 ianuarie 2010

afect pozitiv ..din prima filă





Autor: Marquez, Gabriel Garcia

Editura: RAO

Categoria: Beletristica


  Aş putea-o numi o meditaţie nostalgică asupra vârstei sentimentului.

      Am citit-o de la întâia până la ultima filă fără oprire. Nu mi-a recomandat-o nimeni, nu am căutat-o intenţionat, nu am răsfoit în prealabil pagini legate de opera sau viaţa lui Marquez, m-am întâlnit accdidental cu ea.
                                            Dorinţa de sadisfacere a nevoilor fiziologice de ordin sexual a unui ziarist excentric ajuns la vârsta de 90 de ani se transfomă într-un sentiment neaşteptat şi ne-mai-întâlnit: dragoste. Nefericirea şi singurătatea bătrâneţii unui om ce şi-a alimentat întreaga viaţă cu  aventuri de burlac, dependent al produsele promovate de bordeluri, este unic interpusă cu emoţia primei iubiri.

Niciodată nu m-am culcat cu vreo femeie fără s o plătesc, şi pe puţinele care nu erau de meserie le am convins prin argumente ori cu de-a sila să primească bani..
Cam pe la douăzeci de ani am început să ţin un catastif cu numele, vârstă, locul şi câteva însemnări privitoare la împrejurările şi la felul în care se petrece totul. Până la cincizeci de ani, ajunsesem la cinci sute paisprezece femei.

...

M-am trezit în revărsatul zilei, fără să mi amintesc unde mă aflam. Copila dormea mai departe cu spatele la mine, ghemuită ca un făt... A fost ceva nou pentru mine. Nu cunoşteam vicleşugurile seducţiei şi veşnic îmi alesesem la întâmplare iubitele de o noapte, mai curând luându mă după preţ decât după farmecele lor, şi făcusem dragoste fără dragoste, pe jumătate îmbrăcaţi, de cele mai multe ori, şi întotdeauna pe întuneric, pentru a ne închipui că suntem mai buni. În noaptea aceea am descoperit plăcerea de necrezut de a contempla trupul unei femei adormite fără îmbol direa dorinţei sau opreliştile pudorii
 
  P.S. : Să nu mori fără să vezi cât de minunat e să ţi o tragi din dragoste.